Skip to main content

Environmentální poradenství

V projektu je využita existující síť občanských poraden s tím, že občanské poradenství je rozšířeno o environmentální občanské poradenství (v oblasti základního právního poradenství řešícího běžné životní situace) a o poradenství v oblasti aktivního občanství - především zapojování veřejnosti do rozhodování v otázkách životního prostředí. Do projektu je zapojeno 9 občanských poraden ve vybraných krajích tak, aby přednostně pokryly místa nezabezpečovaná jinými poradnami nebo environmentálními NNO.

O projektu

Projekt má dva hlavní vzájemné propojené cíle:
1. Poskytovat informace o řešení běžných situací v oblasti občanského života a ochrany životního prostředí. Cílem je tak snížení negativních dopadů na životní prostředí a zároveň pomoci vyřešit problém klienta/klientky občanské poradny.
2. Poskytovat informace a zodpovídat dotazy klientům/klientkám občanských poraden, kteří v oblasti problematiky životního prostředí neví, jak se zapojit do rozhodování a jak ovlivnit věci veřejné ve své obci či městě.

Dílčí cíle:
• přístupným způsobem prezentovat změny v zákonech týkajících se životního prostředí (návody, postupy a příklady),
• těm, kteří neovládají či nemají přístup k informačním technologiím, zpřístupnit dané informace v 9 občanských poradnách,
• rozšířit informační zázemí občanských poraden v oblasti environmentálního poradenství a aktivního občanství,
• podpořit a rozšířit využívání internetu občanskými poradnami v jejich poradenské práci.

Doba realizace:
11.7. 2006 - 30.4. 2011

Financování projektu:
Projekt je financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

logo_ESF logo_EU

Cílové skupiny

  • Nevládní neziskové organizace
  • Podnikatelské subjekty, zejména malé a střední
  • Účastníci vzdělávacích a informačních akcí
  • Veřejná správa
  • Veřejné instituce včetně škol všech typů
  • Široká veřejnost

Účastníci projektu

Realizátor:
Projekt Environmentální občanské poradenství je realizován o. s. B E Z K - Brontosauří ekocentrum Zelený Klub. BEZK provozuje ekologickou poradnu Zelená domácnost, která je součástí serveru o životním prostředí EkoList.cz a tištěného měsíčníku EkoList (vydávané taktéž o.s. BEZK).
Partneři
AOP je v projektu zúčastněna pouze partnersky a koordinuje projekt v občanských poradnách v Berouně, Třebíči, Nymburku, Jihlavě, Karviné, Novém Městě na Moravě, Varnsdorfu, Rumburku, Praze 1. Nově se k projektu dobrovolně přidala Občanská poradna Žďár nad Sázavou, která nezávisle na smluvních občanských poradnách poskytuje přehledy o svém poradenství v ekologické oblasti.

Realizátorka projektu za AOP:

Hana Buršíková
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
tel: 222 211 678, mob: 774 529 966