Skip to main content

Tisková zpráva AOP: Milostivé léto podruhé

Už 1. září 2022 začíná akce „milostivé léto II“. Od tohoto data až do 30. listopadu 2022 poběží tříměsíční lhůta, během níž může povinný (dlužník) – fyzická osoba zaplatit dluh, který má vůči státu, nebo dalším veřejnoprávním věřitelům, vymáhaný exekučně soudním exekutorem, a to ve výši jistiny dluhu (případně zbývající části jistiny), spolu s uhrazením náhrady nákladů exekuce ve výši 1 500,- Kč plus případné DPH 315,- Kč.

Pokud tak povinný učiní, bude exekuce zastavena a povinný bude osvobozen od placení veškerých dalších pohledávek přesahujících zaplacenou jistinu, např. příslušných úroků z prodlení a jiného příslušenství, tj. penále a smluvních pokut. Pokud nevíte na jaké dluhy se akce „milostivé léto II“ vztahuje, a hlavně co a kdy máte jako dlužník udělat, můžete se obrátit na nás, vzkazují veřejnosti občanské poradny.

„V minulém roce jsme poskytovaly součinnost celé řadě dlužníků, kteří se rozhodli využít akci „milostivé léto I“, říká předseda Výboru AOP Hynek Kalvoda a ujišťuje, že jejich pomoc je opravdu nezištná a bezplatná. „Nemůže se tak stát, že dlužník nebude osvobozen v rámci nové akce milostivé léto II, pokud splní její zákonné podmínky. I s takovými oběťmi v uvozovkách pomoci dlužníkům v rámci proběhlé akce milostivé léto I se v našich poradnách občas setkáváme“, upozorňuje Kalvoda.

Před akcí „milostivé léto I“ odhady hovořily o tom, že by se tato mohla týkat až 1,3 milionu exekucí. Po jejím skončení Exekutorská komora tvrdila, že zastavila pouze 42 tisíc případů. I když toto číslo nemusí být úplné, znamená to, že další tzv. milostivé léto má stále velký potenciál ve vysokém počtu dlužníků, kterým může pomoci.

V občanských poradnách pomáhají dlužníkům vše vyřídit a ještě jim poradí i s dluhy, na které se akce „milostivé léto II“ nevztahuje. Mají zde také řadu zkušeností s různými fígly, které exekutoři vymýšleli k navýšení své odměny v průběhu proběhlé akce „milostivé léto I“. Právě na důsledné dodržování pravidel ze strany exekutorů je třeba podle Kalvody zaměřit pozornost v průběhu akce „milostivé léto II“.

I když se pravidla aktuální akce „milostivé léto II“, v reakci na chování některých exekutorů při proběhlé akci „milostivé léto I“, upravila, tak z pohledu občanských poraden je chybou, že se aktuální akce „milostivé léto II“ netýká i dalších případů, např. kdy po dlužníkovi vymáhá dluh soud nebo správce daně v daňové exekuci. Určitě se ale jedná o příležitost, kterou by dlužníci neměli ignorovat.

Seznam občanských poraden sdružených v AOP  naleznete na webové stránce: https://www.obcanskeporadny.cz/cs/poradny

 

1.9.2022

Kontakt:
Mgr. Hynek Kalvoda
Asociace občanských poraden, z.s.
Sabinova 3
130 00 Praha 3
tel. 777 257 568
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.