Skip to main content

Tisková zpráva AOP: Opakované a systémové problémy z pohledu občanských poraden- Na jedné straně nabídka podpory, na druhé straně bariéry

Stát sice přijímá různé nástroje jak pomoci lidem s nízkými příjmy, proces testování žadatelů o pomoc je však stále velmi byrokratický, zdlouhavý a nereaguje na potřeby včas. Do občanských poraden pak přicházejí zoufalí žadatelé znechucení délkou čekání, nečinností některých úředníků a poznáním, že pomoc nakonec nedostanou.

Řada lidí si proto rozmyslí, zda bude vést nekonečný a zdlouhavý boj s úředním šimlem, nebo zda si najde zdroj živobytí v hledání dalších přivýdělků. Problém to je u skupin, kde to není možné s ohledem na jejich stávající pracovní vytížení, rodinnou situaci a zázemí, věk nebo zdravotní stav.  Jako příklad může posloužit příběh pana J. S., který ještě před dvěma lety pracoval a měl příjem okolo 50 tisíc. Pak onemocněl a jeho zdravotní potíže přetrvávají dodnes. Přesto mu byla ukončena pracovní neschopnost a výplata nemocenské.  

Ještě před nástupem na Úřad práce si pan J. S. požádal o invalidní důchod, který mu však nebyl přiznán. Zaměstnavatel s ním nadále počítá, je zde však podmínka vstupní lékařské prohlídky, přes kterou by zcela jistě neprošel. „Pan J. S. je tak nyní v bezvýchodné situaci,“ říká Hynek Kalvoda, předseda výboru AOP a dodává: „Je sice evidován na Úřadu práce, ale vzhledem k jeho zdravotním problémům jej stejně nikdo nezaměstná. Nyní žije z velmi nízké podpory v nezaměstnanosti okolo 5 tisíc měsíčně a neví, jak postupovat dál.“

V občanské poradně, kam se obrátil, byl informován  o možnosti čerpat příspěvek na bydlení, příspěvek na syna a příspěvek na živobytí v hmotné nouzi. „Bohužel ani pomoc prostřednictvím příspěvku na bydlení nereaguje na potřeby uživatelů ve složitých situacích,“ upozorňuje dále Kalvoda. „Máme klienty, u kterých vlastně není úplně zřejmé, zda jsou v nájemním nebo podnájemním vztahu, když pronajímatel nespolupracuje, nemohou doložit užívací právo k bytu ani řádný rozpis záloh. Pro přiznání dávek pak nemají co doložit.“

Samostatnou kapitolu tvoří také invalidní důchody. Do občanských poraden často přicházejí lidé, kterým byl uznán pokles pracovní schopnosti o 30 %, což znamená, že jim k přiznání invalidního důchodu 1. stupně chybí 5 %, přičemž je zcela zřejmé, že jejich zdravotní omezení je mnohem závažnější a jim nezbývá nic jiného než se obrátit na soud. Výjimkou ale nejsou ani lidé,  kterým je stupeň invalidity snížen nebo zcela odebrán, což je pak dostává do těžko řešitelných životních situací.

Typický je v této souvislosti příběh muže, který pobíral invalidní důchod I. stupně. Díky tomu získal zaměstnání v chráněné dílně. Pak mu ale invalidní důchod po letech odejmuli, aniž by se jeho zdravotní stav zlepšil, spíše naopak.  Zaměstnavatel o něj rázem ztratil zájem, pán je nyní bez práce a vzhledem k jeho zdravotnímu stavu ani nelze očekávat, že nějakou najde. „Naše možnosti jsou v takovém případě velmi omezené,“ říká k tomu Kalvoda. „Pánovi jsme pomáhali sepsat námitky, které spolu s aktuální zprávou neurologa zašle na ČSZZ.“

Mezi zcela nová témata, se kterými se v poradnách setkávají, jsou nároky na výchovné. „Přestože se na první pohled jeví jako ideální nástroj ocenění péče o mladší generaci, může vyvolávat řadu nejasností, s nimiž se budeme teprve učit pracovat,“ upozorňuje Kalvoda. „Na rozdíl od náhradního výživného, kde už přesně víme, jaký postup klientovi poradit,  pro výchovné sice lze na webových stránkách MPSV nalézt postupy v případě sporů, ty však nezahrnují veškeré životní situace, s nimiž se setkáváme,“ uzavírá Kalvoda.

Propad životní úrovně, dlouhodobá nezaměstnanost či složitá komunikace s úřady má dopad nejen na osobní, ale i rodinný život. Témata spojená s těžkostmi sociálního propadu a rozpadu rodin, prevence rozpadu rodin či sociální práce na podporu a pomoc rodinám budou diskutovány na konferenci s názvem:

PREVENCE ROZPADU RODIN A PREVENCE SOCIÁLNÍHO PROPADU RODIN,  kterou pořádá Eva  Decroix, poslankyně, místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS a Vít Kaňkovský, poslanec, místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL, předseda výboru pro sociální politiku ve spolupráci s Asociací občanských poraden dne 29. 5. 2023 od 13:00.

Praha, 29.5. 2023

Kontakt:
Hynek Kalvoda
Předseda výboru Asociace občanských poraden, z.s.
Sabinova 3
130 00 Praha 3
Tel. 777 257 568
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

03

Konference a vydání tiskové zprávy je  financováno z projektu „Asociace občanských poraden a zpřístupnění jejich služeb dalším partnerským organizacím v neziskovém sektoru“  podpořeného Úřadem vlády České republiky v rámci dotačního programu Podpora celostátních mezioborových sítí nestátních neziskových organizací 2023.