Skip to main content

Tisková zpráva AOP: Bez benefitů se dál zhorší podmínky lidí v exekuci. Budou žádat o dávky

Zrušení daňového zvýhodnění benefitů, které vláda zařadila do svého konsolidačního balíčku, výrazně zasáhne stovky tisíc lidí v exekuci. Bez benefitů se mohou propadnout ještě hlouběji do problémů a budou žádat o dávky v hmotné nouzi.

Benefity pro lidi v exekuci představují jednu z mála možností, jak alespoň trochu posílit hubený rodinný rozpočet. Pokud pracují a pobírají mzdu, velká část z ní padne na exekuce a zůstane jim jen takzvané nezabavitelné minimum ve výši 13 638 korun. Ale na podporu poskytovanou firmami formou benefitů exekutoři na rozdíl od mzdy nedosáhnou, jak potvrzují odborníci na daňovou problematiku. Na prostředky, které firmy svým zaměstnancům poskytují formou volnočasových benefitů, se exekuce nevztahují,“ potvrzuje daňový expert Petr Frisch ze společnosti Pro Factum Consulting.

„Exekuce jsou pro mnoho lidí velmi nepříjemnou životní situací. Pro tyto lidi, kteří disponují pouze částkou ve výši nezabavitelného minima, jsou volnočasové benefity a podpora stravování naprosto zásadní součástí rodinného rozpočtu, bez kterého se zcela jistě někteří propadnou do hmotné nouze,” varuje předseda Hynek Kalvoda, předseda výboru Asociace občanských poraden, která se problematikou zadlužení Čechů zabývá. V Česku je přitom v exekuci podle čerstvých dat skoro 670 tisíc lidí. Lze očekávat, že část z nich bude bez benefitů kvůli snížení příjmů muset žádat o dávky v hmotné nouzi, což bude znamenat nápor na úřady práce, které tuto agendu řeší.

Pokud kabinet daňové zvýhodnění volnočasových benefitů zruší, firmy je velmi pravděpodobně přestanou poskytovat. Čerstvý průzkum Unie zaměstnavatelských svazů potvrdil, že 94 procent zaměstnavatelů by v takovém případě benefity buď úplně zrušilo, nebo by jejich rozsah a výši výrazně omezilo.

Že jejich zaměstnancům s exekucemi umožňují benefity důstojnější život potvrzuje třeba Hana Šustková z ostravské přepravní firmy A + W. „Máme osmnáct zaměstnanců, část má exekuce. Díky benefitům mohou dopřát třeba dětem kroužky, zajít si zasportovat nebo do kina, prostě v rámci možností žít normální život. Teď ale mají obavy, že to skončí,“ uvedla Hana Šustková.

AOP sdružuje 33 občanských poraden, jejich detašovaných pracovišť a kontaktních míst, celkem v 86 místech ČR, které ročně zodpoví přes 71 tisíc dotazů. Cílem občanských poraden je poskytovat co nejvyšší úroveň sociálně odborného poradenství, klienti jsou však podporováni k samostatnému jednání, aby se na práci občanských poraden nestali závislými. Cílovou skupinou občanských poraden jsou občané v obtížné životní situaci. Občanské poradny zpravidla pomáhají zranitelnějším skupinám populace, jako jsou osamělí rodiče, nezaměstnaní, senioři, lidé žijící na hranici existenčního minima a příslušníci národnostních menšin, předlužení lidé.

Praha, 6.6. 2023

Kontakt:
Hynek Kalvoda
Předseda výboru Asociace občanských poraden, z.s.
Sabinova 3
130 00 Praha 3
Tel. 777 257 568
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.