Skip to main content

Tisková zpráva AOP ze dne 23.6.2023: „Stále více klientů se obrací na občanské poradny v souvislosti s energetickou krizí“

Stále častěji se klienti obrací na poradce s žádostí o pomoc v souvislosti s vyúčtováním a vysokým nedoplatkem, kdy zálohy byly stanoveny příliš nízko a dodavatel klienta neupozornil, aby si stanovil výši záloh přiměřeně k předpokládané platbě za energie. Řada klientů uvádí, že výše nedoplatku neodpovídá nově stanovené ceně a chtějí pomoc při reklamaci.  Na druhou stranu se na nás obrací i klienti, kde byly zálohy stanoveny nepřiměřeně vysoko, i když předchozí vyúčtování skončilo přeplatkem.

Stále více klientů není schopno hradit své závazky, výše záloh se pro ně stává obtížně řešitelným problémem, zejména i kvůli tomu, že ceny stoupají i v dalších oblastech služeb a zboží denní potřeby. Pomáháme těmto klientům s vyplněním žádostí na příspěvek bydlení, snažíme s dodavateli dohodnout při vzniklém dluhu za energie na splátkovém kalendáři.

V některých případech dodavatelé navýšili platby za energie i když cenu měli zákazníci zafixovanou. V takových případech jsme pomáhali řešit situaci v součinnosti s ERÚ, kdy jsme klientům pomáhali sepsat žádost o mimosoudní řešení sporu.

V rámci spotřebitelské problematiky také řešíme dopady předchozích nekalých praktik "energošmejdů", kdy klienti podepsali plné moci a přihlášky do aukcí, kdy třeba došlo k uzavření následných smluv až do roku 2026, apod., pomáháme smlouvy optimalizovat, vypovídat zplnomocnění. Zaznamenali jsme praktiky firem, kdy klientům nabízejí správu jejich odběrných míst za měsíční poplatky, kdy si klienti časem uvědomí, že se jedná o podvod a další způsob, jak od nich vylákat peníze – pomáháme klientům tyto smlouvy vypovídat.

Dále v oblasti energií nejčastěji řešíme odstoupení od smluv se zprostředkovatelskými společnostmi, nebo s nevýhodnými poskytovateli energií. Informujeme uživatele služby o jejich právech a povinnostech, pomáháme jim se sepisováním odstoupení od smluv apod.

Datum: 23.6.2023

Kontakt:
Mgr. Hynek Kalvoda
Předseda výboru Asociace občanských poraden, z.s.
Sabinova 3
130 00 Praha 3
Tel. 777 257 568
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

mpo logo

Tisková zpráva byla vydána v rámci projektu  „Spotřebitelské poradenství“ , který je spolufinancován v rámci dotačního programu Poskytování spotřebitelských poradenských a informačních služeb široké spotřebitelské veřejnosti s důrazem na seniory a další zvlášť zranitelné spotřebitele, prezentace zkušeností a dosažených výsledků v oblasti poradenství (s výjimkou dluhové problematiky),  Ministerstvem Průmyslu a Obchodu ČR.